Садене на Овощни Дръвчета – Разсадници Елит

Засаждане на Овощни Дръвчета – Разсадници Елит

Едно от най-важните условия за доброто прихващане на овошките е правилното им засаждане!
Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: Изкопават се посадъчните ямки с размери минимум 80/80/80 см. Когато почвата е по-тежка, гли­неста, студена и неплодородна, ямките трябва да са

Засаждане на Овощни Дръвчета

Засаждане на Овощни Дръвчета

по-ши­роки и по-дълбоки. Големината им трябва да позволява свобод­ното разполагане нa корените без прегъване, сбиване или преплитане.  Ако почвата е много тежка, с плитък почвен слой, уморена и неплoдoродна, доб­ре е да се смени цялата пръст с нова от друг подходящ терен. Правилно е площта предвари­телно да се натори с 6-7 т/дка угнил оборски тор и да се обо­гати с минерални торове,за да се стимулира бързото прихва­щане и разрастване на корено­вата система и първоначалния силен тласък на развитие на растението. Ако това не е сторено, във всяка ямка задължително се внасят около 12-15 кг угнил оборски тор. 200 г суперфосфат и 100 г калиеф сулфат или 350г растителна пепел. Горният почвен слои се отделя на една страна. като се почиства от камъни и други примеси, а долният – на друга. Горният 30 см слой е по-богат на микроор­ганизми и

хранителни вещест­ва. Оборският тор и

минерални­те торове се смесват само с пръстта от горния пласт и с тазисмес се запълва 2/3 от дупката. Може на дъното да се разхвър­лят и минералните торове, а върху тях и пръстта, смесена с оборския тор. Минералните то­рове не трябва да са в контакт скореновата система.Това се постига като между внесените изкуствени и естествени торове се внася около 3-5 см.поча от горният почвен слой,който се явява като слой изолация,разположен между корените и торовете…Не се вна­ся пресен говежди тор или амо­ниева селитра. При слънчево време корените сe предпазват от из­съхване, а ако са изсъхнали, тесе потапят във вода за 1-2 дено­нашия или се заравят с пръст исе поливат обилно с вода. По време на самото засаждане ко­рените на дръвчетата се покри­ват с влажна слама, сено, чува­ли или пръст, за да се предпа­зят от директното облъчване отслънчевите лъчи. Подготовкатана корените се състои в отстра­няване на засъхналите, болни­те, силно наранените или счупе­ните. Реже се до здрава тъкан, отрезите се правят гладко, обърнати надолу към земята. Здравите корени само леко се опресняват В краищата. Запаз­ването на повече и по-дълги короени помага за по-лесното прихващане и ­бързото развитие на растението.  След това в каца, кофа или в дупка в земята се приготвя добре разбита каша от една част пресен говежди тор и три части глина с раз­редена вода. Подпор­ният кол се забивана разстояние око­ло 10-15 см. от стъблaта нa дръвчета. Коре­ните се потапят в глинената каша и се разполагат свобод­но в дупката, без да се сплитат и изви­ват нагоре.
Между тях се хвърля само рохка­ва пръст от горния пласт поч­ва, която чрез стръскване на дръвчета и нагласяване с ръка трябва да се запълнят всичките кухини. Притъпква се няколко пъти внимателно с крак от пе­риферията на дупката към цен­търа, за да се уплътни пръстта около всички корени. С наси­паната около дръвчета пръст се прави венец във формата на чаша, за да се задържа во­дата от дъждовете и от полив­ките. Независимо дали почва­та е влажна или не, засадено­то дръвче се полива с 40-50 литра вода, за да се изгони въздухът от празнините в почвата и пръстта да прилепне плътно до корените. След поливането от­горе се разхвърля прегорял оборски тор, листак, слама, сено или се постила с фолио, за да се предотврати изпаря­ването на влагата. Дръвчето се превързва хлабаво към подпорния кол с мека прев­ръзка във вид на осморка.
Дръвчетата се засаждат на дълбочина, на която са били в разсадника, т. е. мястото на присаждането да остане 3-5 см над повърхността на поч­вата. При дълбоко засаждане дръвчето се прихваща, но се затормозява в развитието си през следващите 2-3 години,докато се образува нова по­върхностна коренова систе­ма, която да допълни и поеме функциите на старата, попад­нала на голяма дълбочина. То­зи период е критичен особено когато почвата е тежка, гли­неста, непроветрива. Плитко­то засаждане пък има недос­татъка, че излага корените на вредното влияние на засуша­ванията и възпрепятства здравото закрепване на дър­вото в почвата. Ето защо чес­то се използва специално направена за целта садилна дъска.
При засаждането се внима­ва да не се оронват пъпките по стъблата, които са необхо­дими за формиране на коро­ните на дръвчетата.
Този текст е защитен с авторски права,при използването му посочете източника:(Овощен разсадник „ЕЛИТ“- http://www.razsadnik-elit.com )

Тагове: дръвчета засаждане, садене на овошки, засаждане на дръвче, засаждане на овошки, засаждане на овощни дръвчета,садене на дръвчета,плодни дръвчета, плодно дръвче, засаждане на сливи, праскови, бадеми, орех, ябълки, круши, череши, арония, дюли,  farmer, fermer, farmers, farmer bg, овощарство, овощни видове, земеделие, фермер, агросъвети, как се засажда, за дома, селско стопанство, еврофондове, европейски, програми, консултации, агробизнес, агроборса.

Относно razsadnici
Овощни разсадници Елит - производство,внос и продажба на овощен посадъчен материал и фиданки от Ябълки,Круши,Праскови,Нектарини,Кайсии, Сливи,Череши,Вишни,Бадеми,Смокини,Лешници,Дюли,Мушмула, Нар,Дрян,Киви,Кестени,Райска ябълка,Маслини,Декоративни овощни дръвчета,разсад Орехи,Хинап дървета,храсти Арония,Касис,Къпини,Червено и Бяло френско грозде,Малини,лозов посадъчен материал.Овощен разсадник Елит продава всички видове разсад плодни дръвчета и овошки на ниски цени,консултации при избора на сортове овошки,разсад дръвчета,засаждане на овощни дървета,отглеждане на овошките, съвети при растителна защита - пръскане,торене на плодни дървета и фиданки,садене - засаждане,пръскане на овощни градини. Издаваме фактури и всички документи за кандидатстване и участие в европрограми. Доставка чрез куриер!За количества безплатна доставка до всяка точка на страната с наш траспорт. Овощен разсадник ЕЛИТ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: